Ve čtvrtek 25. 5. 2023 jsme měli možnost zúčastnit se příjemného setkání s Bryanem Petersonem v pražské prodejně FotoŠkoda. U této příležitosti jsme Bryana i trochu vyzpovídali.

Ahoj, Bryane. Rád bych se Vás zeptal, zdali Vás podporovali rodiče už od začátku, když jste se rozhodl stát fotografem?

[smích] Ne, vůbec ne. Na začátku mi otec i matka říkali, že je to skvělý koníček, ale rozhodně ne skutečná práce. Myslím, že až tak po 5 letech řekli: „Ach, to je fantastické, jsme na tebe tak pyšní.“ [smích]

Kde berete inspiraci pro vaše fotografie?

Stejně jako mnoho ostatních z mého oboru čerpám inspiraci od jiných fotografů. Ale nejčastěji asi z knížek. Mám rád knihy od Stephena Kinga. Je to geniální spisovatel a věřte nebo ne, nějakým způsobem mi jeho texty vždy vnuknou dobré nápady na fotografie.

A jaké je nejzajímavější místo, kde jste byl kvůli fotografování?

Kvůli fotografování? To je těžké. Řekl bych, že záleží na tom, co fotím, ale pokud jde o fotografování lidí, mám rád místa jako Etiopie a Indie.

Co se týče fotografií krajiny, řekl bych, že jižní Francie, místa jako Dolomity, pokud jde o Evropu. V USA mám rád poušť.

A máte nějaký oblíbený způsob, jak říkáte NE? Například zakázkám nebo klientům.

Ano, nejraději jim říkám, že už jsem obsazený. Někdo se mi ozve: „Hej, chceme udělat tuhle práci.“ A já řeknu: „Rád bych, ale na ty dny už mám obsazeno.“

A myslíte si, že umělá inteligence v budoucnu nahradí fotografy?

Ne, myslím, že ne. Dokonce jsem se o tom dneska trochu rozepsal na svém instagramu.

Určitě to potenciálně nějak zasáhne i do tohoto oboru podnikání. Ale nevěřím ve velké procento. Zejména se to bude týkat úpravy fotek a prací ve Photoshopu.

Ale práce je pořád dost.

Jakou jednu radu byste dal mladým fotografům?

Ach, jednu nejlepší radu.

Moje nejlepší rada je věřit v tvůrčí proces. Ale jděte ven a vytvořte něco čerstvého, nového a vzrušujícího. Je důležité, abyste rozuměli technickým aspektům. Ale hlavně je to všechno o kreativitě. To je to hlavní. Pokud jste kreativní osobnost, budete v pohodě.

A můžete nám prozradit své plány do budoucna?

Moje plány jsou, jak říkám všem ostatním, pokračovat ve focení. Právě teď dělám na své první knize o aktech ve spolupráci se Zoner Pressem, která by měla vyjít na konci tohoto roku.

Podobné příspěvky