Čím Vás oslovuje a proč právě viktoriánské období?

To je těžké říct. Je to tou atmosférou. Jsou tam dobře namíchané ingredience tajemna, fantazie, vědy a dobrodružství. Vím, že to období zdaleka takové nebylo. Nebylo tak idilické a ne všechny příběhy končily dobře… Ale to neřeším.

Co pro Vás znamená několikanásobné čtenářské ocenění Fabula Rasa? Ovlivnilo to nějak Vás nebo Vaši tvorbu?

Je to zcela zásadní satisfakce za dřinu, kterou to stojí. Dělat v Česku komiks pro peníze je nesmysl. Pokud nemáte jinou motivaci. Spokojení čtenáři, to je to, proč to dělám. Vím, zní to jako klišé, ale je to tak. Tak nevím, co je více šílené?

Kdybyste musel vybrat jen jednu nejoblíbenější postavu ze všech postav, které jste kdy nakreslil. Máte svého favorita?

No samozřejmě Sherlock Hol… Nebo Brok… Sakra, nevím… Sofiina volba. Nevím! Dál!

Petr Kopl o komiksech

Kde berete inspiraci pro tváře aktérů ve Vašich komiksech?

Dost často ve skutečném životě. Nicméně v cartooningu funguje zákon, že co je uvnitř, je i navenek. Takže zlí lidé jsou oškliví a hodní krásní. Toto pravidlo se poruší jen v případě, že chcete čtenáře záměrně zmást. První, co udělám při hledání tváře některému z mých hrdinů, je, že si ho představím a přisoudím k jeho charakteru některého z herců, které znám. Tím se mi postava typově zařadí a pak jdu dělat kamerové zkoušky, kde dám postavě pořádně zabrat, abych věděl, jestli mi fakt sedí. Viz obrázky character designu, které přikládám.

Expandujete se svoji tvorbou do zahraničí, což bude časově velmi náročné. Nebudou tím ochuzeni čeští čtenáři, Vaši fanoušci?

Překlopování mých komiksů do angličtiny či jiných jazyků zabere jen málo času oproti vytváření celého komiksu. Jsem teď vytíženější, stále ale plním plány. Snad se tedy neschumelí nějaká katastrofa, aby byl druhý díl Procitnutí na vánoční trh připraven. Ukázky přikládám.

Chcete něco vzkázat svým příznivcům?

Děkuji všem za reakce, kladné i kritické. Moc si všech vážím. To, že mé knihy čtete, bavíte se u nich, nebo o nich i přemýšlíte, je pro mne opravdu tou největší odměnou. Jestli půjde vše dobře, měla by Victoria Regina vygradovat Válkou světů do dvou let. Přednostně se Zoner Pressem.

Petrovi nejnovější knihy v našem e-shopu:

Podobné příspěvky